
Käytännön tietoja
Seuraavassa on joitakin tärkeitä ja pysyväisluontoisia käytännön tietoja, joista voi olla hyötyä kun harkitset työskentelyä juuri minun kanssani.
Taustatietoja voit lukea seuraavilta sivuilta:
- Minusta ja työskentelyotteestani
- Kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta
- Tarjoamani psykoterapiatyöskentelyn muodot
- Psykoterapiaa harkitsevalle -pohdintateksti
Käytännön tietoa: Kela-kuntoutuspsykoterapia
- Käyntien aloitusajat ovat ma-to klo 12.30 – 17.00. En valitettavasti tarjoa aamu- tai ilta-aikoja viikoittaiseen työskentelyyn.
- Sovittu työskentelypäivä ja -aika pysyvät yleensä samana vastaanottoaikojen riittävyyden takaamiseksi.
- Käynnit ovat viikoittaista (1 krt / vko). Poissaoloista ja lomista sovitaan erikseen etukäteen puolin ja toisin. Harvakseltaan, esim. kerran tai kaksi kuukaudessa käyminen ja muut pitkät tauot eivät ole terapiatyössä mahdollisia, ja voivat johtaa terapiasopimuksen purkautumiseen.
- Psykoterapia voidaan toteuttaa Kelan ohjeita noudattaen myös etänä esim. muualla kuin pk-seudulla asuville. Kela kuitenkin edellyttää aloitusvaiheessa vähintään kahta livetapaamista.
- KELA-tuettua psykoterapiaa edeltää aina vähintään yksi tutustumiskäynti, joka ei ole Kela-korvattava. Käynnillä pohditaan tilannettasi, arvioidaan hoidon tai palvelun tarvetta ja ajankohtaisuutta, odotuksiasi, voimavarojasi, mahdollisen työskentelyn painopisteitä sekä sitä, sovellunko juuri minä yhteistyökumppaniksi Sinulle.
- Huomaathan, että tutustumiskäynti ei ole tae yhteistyön alkamisesta, mutta ei sido sinuakaan: pohdimme molemmat yhteistyön aloittamisen edellytyksiä. Ohjaan eteenpäin, jos käynnin perusteella saan käsityksen, että voisit saada paremman tuen tai avun jostakin muusta palvelusta, terapiamuodosta tai toisenlaiselta työntekijältä.
- Jos terapia jännittää kovasti, kurkkaa Usein kysytyt kysymykset -sivua psykoterapiaa aloittaville. :)
Käytännön tietoja: Lyhytterapia
- Lyhytterapiajaksot sovitaan yksilöllisesti, esim. jaksoina tai kertakohtaisesti.
- Lyhytterapia voidaan toteuttaa kasvokkaisina tapaamisina, etänä tai näitä tarpeen mukaan vaihdellen. Jos lyhytterapian maksaa vakuutusyhtiö tai sairaanhoitopiiri, tarkistathan kuitenkin mahdolliset lisävaatimukset terapian toteuttamiselle.
Mitä odottaa terapiatyöskentelyltä?
- Alkukartoitus: Yhteistyö alkaa alkukartoituksella, jonka tarkoituksena on selvittää lähtötilannetta ja hahmotella työskentelyn painopisteitä. Alkukartoitus sisältää myös kotona täytettäviä itsearviointilomakkeita.
- Tilanneanalyysi: Muodostamme alkukartoituksen ja keskustelujen pohjalta tilannekuvan, jonka avulla työskentelyä kohdennetaan ja pidetään mielessä keskeisimmät teemat tai muutoskohteet.
- Itsehavainnointi ja -seuranta: Terapiaan liittyy usein muita, arjen mukana kulkevia lomakkeita tai seurantaharjoitteita yksilöllisen tarpeen mukaan, esim. oireiden, ajatusten, tunteiden seurantaa.
- Käytännön kehoharjoitteet voivat pitää sisällään esim. hengitystekniikoiden harjoittelua, tietoisen liikkeen harjoituksia, rentoutumisen käytännön harjoittelua, ja kehon olotilojen tiedostamista, joogaliikkeiden opettelua, ja/tai kehon vireystilan tietoiseen muuttamiseen tähtääviä taitoja.
- Välitehtävät voivat olla esimerkiksi itsehavainnoinnin harjoittelua, kehoharjoitusten treenaamista, taitoharjoittelua (esim. jämäkkyys, omien rajojen vetäminen). Välitehtävät valikoidaan yksilöllisesti ja yhdessä sopien.
Psykologin käynnit ja työnohjaus
- Psykologin vastaanottokäynnit sovitaan useimmiten kertakohtaisesti (ma-pe).
- Työnohjauskäynnit sovittavissa joko kertakäynteinä tai pidempään jatkuvassa työskentelyssä jaksona.
- Ajat ovat sovittavissa joustavasti.
- Toteutettavissa myös kokonaan etänä.
Koronaviruspandemian vaikutus työskentelyyn
- Koronavirusepidemiasta johtuen en voi valitettavasti taata lähivastaanoton saatavuutta kaikissa tilanteissa. Pohdithan etätyöskentelyn soveltuvuutta itsellesi etukäteen.
- Viikoittaisessa psykoterapiassa tapaamiset siirretään joissakin tilanteissa etäyhteyteen sen sijaan, että aika peruttaisiin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi altistustilanteet. Sairaana toki vain sairastetaan!
- Etätyöskentely ei edellytä erityistä ohjelmistoa, vaan eniten halua ja käytännön mahdollisuutta työskennellä tarvittaessa etänä. Etäyhteys onnistuu myös kännykän tai tabletin kautta.
- Jos et halua lainkaan etävastaanottoa tai se ei ole sinulle vaihtoehto esim. elämäntilanteesi vuoksi, etsithän silloin työntekijän, joka tekee vain lähivastaanottoa. Näin varmistat, että työskentelyysi ei tule katkoksia.
- Toimipisteessäni on käsienpesumahdollisuus wc-tilojen yhteydessä sekä huoneessa käsidesiä.
- Olen luopunut kasvomaskien käytöstä vastaanottotyössä, mutta niiden käyttö ja käytön pyytäminen minulta on täysin ok.
- Noudatetaan yhdessä suosituksia ja pidetään huolta toisistamme sekä muista ihmisistä!