Terapeuttista astangaa yksityisesti – kaikenkokoisille

I am rooted, but I flow.
–Virginia Woolf

Minkälaista astanga on?

Astangajooga on kehon ja hengityksen rauhallista, jatkuvaa yhteisliikettä. Asanat nivoutuvat saumattomasti toisiinsa kuin helminauha, ja harjoitus on luonteeltaan keskittynyt, tuoden kehoon ja mieleen rauhaa sekä hyvää oloa. Mihinkään ei ole kiire. Usein pitkänkin harjoituksen jälkeen tuntuu siltä kuin yhtään aikaa tai energiaa ei olisi kulunut, mutta keho tuntuu vapautuneelta ja kevyeltä, ja mieli tasaisemmalta.

Toisin kuin voisi kuvitella, astangaharjoituksen fokus ei ole näyttävyydessä, vaan sisään päin kääntymisessä ja hengityksessä, jota keho omalla yksilöllisellä ja itselle sopivalla tavalla seuraa. Samana pysyvä harjoitus tuo turvaa ja yhteisen kielen astangeille ympäri maailman, mutta antaa silti aina luvan ja mahdollisuuden harjoituksen yksilölliseen mukauttamiseen.

Lähestymistapani ja erityiset kiinnostuksenkohteeni

Jooga on ihmistä varten – ei toisinpäin. Harjoituksen ei koskaan tulisi aiheuttaa elämään kärsimystä, vaan auttaa sen purkamisessa.

Astangaan pätee ajatus, että matoltaan ja harjoituksestaan löytää sen, mitä sinne itse tuo. Tästä syystä moni harjoittelee astangan kautta vaativuudesta ja suorittamisesta irti päästämistä, itsen, oman kehon ja erilaisten päivien hyväksyntää, ja pienistä muutoksista iloitsemisen taitoa.

Astangajooga sopii useimmille, ja sen voi yleensä aloittaa miltä lähtötasolta vain, riippumatta kehon painosta tai muodosta. Astanga kohtaa ihmisen siellä, missä hän on: etukäteisvaatimuksia ei ole, eikä astangan aloittaminen edellytä jooga- tai liikuntataustaa. Niitä ei ollut itsellänikään, kun aloitin!

Autan ja ohjaan erityisen mielelläni henkilöitä, jotka haluaisivat tutustua astangajoogaan, mutta joogasalille (shalalle) tai alkeiskurssille meneminen jännittää esimerkiksi ylipainon, joogaamattomuuden tai pitkän tauon vuoksi.

Millä pohjalla opetan ja ohjaan?

Olen tutustunut joogaan joogafilosofia ja meditaatio edellä vuonna 2011, ja aloittanut säännöllisen asanaharjoituksen vuonna 2013. Aloitin astangan ilman minkäänlaista liikunta- tai joogataustaa, ja olin varmasti heittämällä alkeiskurssini isoin ihminen. Astangan myötä pääsin aivan uudenlaiselle, itseen ja omaan kehoon tutustumisen polulle, jonka myötä löysin myötätuntoisen, arvostavan tien takaisin oman kehoni yhteyteen.

Omassa kehossani on paljon pysyviä, fyysisiä rajoitteita, joiden myötä harjoitukseni ei ole kaunis tai näyttävä. Se tuottaa minulle kuitenkin päivittäin tasapainoa, rauhaa ja hyvää vointia.

Ohjaukseni perustuu siihen, että opetan ensisijaisesti joogaa, en jumppaa tai liikuntaa: säännöt ovat apuna, mutta eivät elämän tai joogan itsetarkoitus. Tärkeintä on se, mitä harjoitus tuo elämään – miltä se tuntuu. Vain henkisesti ja anatomisesti terveellinen ja turvallinen harjoitus on kestävällä pohjalla.

Olen saanut näiden vuosien aikana todella suuren kunnian opiskella monien kokeneiden opettajien kanssa erityisesti astangajoogan perinteen sisällä mutta myös sen ulkopuolelta. Olen tällä hetkellä joogaterapeuttikoulutuksessa (2022).

Mitä yksityisohjaus pitää sisällään?

Haastattelu

Oman tilanteen, kehon ja mielen kartoitus – voimavarat ja haasteet, jooga- ja liikuntahistoria

Hengitys

Hengityksen tiedostaminen ja kuunteleminen, ujjayi-hengitys

Asanaharjoitus

Aurinkotervehdykset ja omalle keholle yksilöllistetty joogaharjoitus

Joogafilosofia

Astangan 8 osaa – Joogisen viisauden yhtymäkohdat niin arkeen kuin moderniin käyttäytymistieteeseen

Voi olla hyvä tietää, että harjoituskäynnit ovat aina ja ehdottomasti keskustelevia – luottamuksellisia, pohtivia, omaan kehoon ja tilanteeseen soveltavia. Tarkoitus on oppia kuuntelemaan oman kehon viisautta, huomata miten mielen toiminta vaikuttaa tekemiseen, ja herkistyä havaitsemaan miten erilaiset asiat ja tekemiset vaikuttavat hienovaraisesti kehon tasolla. Astangaa ei siis lähestytä ryppyotsaisesti, vakavina, suorittaen tai omaa kehoa kohtaan rankaisevasti. Sinä ja kehosi olette molemmat ainutlaatuisia, ja arvokkaita sellaisinaan.

Voit halutessasi lukea minusta lisää ihmisenä ja työntekijänä esittelystäni.

Tervetuloa tutustumaan!

Ota yhteyttä ja kartoitetaan tarpeesi ja tilanteesi.

Mikäli jooga tai astangajooga on sinulle aivan uusi asia ja ajatuksenasi on aloittaa astangan harjoittaminen, suosittelen neljää käyntiä, jotta sinulla on aikaa tutustua astangan alkeisiin rauhassa.

Muissa tilanteissa ohjauksen tarpeista voi hyvin neuvotella tilanne- ja kertakohtaisesti.