Restoratiivinen jooga

by dharwp

Tarjoan restoratiivisen joogan yksityistunteja työhuoneellani Helsingin Hakaniemessä. Olen itse joogannut aktiivisesti noin 10 vuotta astangajoogaperinteen piirissä, ja restoratiivisen joogan ohjaamista olen opiskellut eri opettajien johdolla.

Mitä restoratiivinen jooga on ja miten se eroaa yinjoogasta?

Restoratiivinen jooga on elimistön automaattisen rentoutusreaktion käynnistämiseen ja parasympaattisen hermoston toiminnan vahvistamiseen tähtäävä rauhallinen joogamuoto, jossa asanat ovat yksilöllisesti valittuja, apuvälineillä tuettuja lepoasentoja.

Toisin kuin yinjoogassa, restoratiivisen joogan asennot eivät ole venyttäviä. Tähtäämme päinvastoin siihen, että olo olisi koko harjoituksen ajan mahdollisimman miellyttävä, mukava, lämmin, ja tuettu. Toisin kuin monessa muussa joogamuodossa, restoratiivisen joogan harjoitus ei siis ole tavoite- tai suorituskeskeinen. Sen aikana on tarkoitus vain levätä, ja sallia tämä ei-tekemisen kokemus itselleen ja keholleen.

Restoratiivisen joogan asennot ovat pitkäkestoisia ja niitä on tästä syystä harjoituksessa tavallisesti vain muutama. Keho pyritään tukemaan asentoon niin hyvin, että kaikesta omasta kannattelusta ja jännityksestä voi hellittää.

Restoratiivisen joogan harjoitus on luonteeltaan hiljainen, lämmin, rauhallinen ja paikoillaan pysyvä. Ohjaaja auttaa kehon tukemista apuvälineiden asettelulla ja mukauttaa asentoja tarpeen mukaan.


Mihin tarkoitukseen?

  • Stressiin, vaikeuteen rentoutua,
  • Burnoutista ja uupumuksesta toipumisen tukemiseen,
  • Oman ajan ottamiseen ja omien tarpeiden vahvistamiseen (vs. jatkuva itsestä antaminen ja muiden äärellä oleminen),
  • Hellittämisen ja irti päästämisen opetteluun,
  • Kannatelluksi ja tuetuksi tulemisen kokemiseen,
  • Rauhoittumisen ja oman kehon kuuntelemisen opetteluun,
  • Vastapainoksi dynaamisille joogaharjoituksille ja aktiiviliikunnalle.

Kenelle restoratiivinen joogatunti sopii?

Restoratiivinen jooga sopii lempeytensä vuoksi useimmille henkilöille. On kuitenkin tärkeää kertoa, mikäli olet raskaana tai kärsit terveysongelmista, esimerkiksi korkeasta veren- tai silmänpaineesta, jotta voimme valita juuri oikeat asennot kehosi tarpeisiin. En suosittele tarjoamaani yksityistuntia vaikeista mielenterveysongelmista kärsiville (esim. psykoosisairaudet, vaikea masennus); silloin harjoitus kannattaa suunnitella yhteistyössä oman hoitohenkilöstön kanssa.


Mitä tunti sisältää?

Yksityistunnit koostuvat alkuhaastattelusta, tämän perusteella suunnitellusta yhdestä henkilökohtaisesta harjoituskerrasta (60 min) ja kotiharjoitusohjeista.


Mitä tarvitsen mukaan?

Harjoituskerralle tarvitset ainostaan mukavat ja rennot kotivaatteet, jossa voit olla miellyttävästi tunnin verran. Huoneella on joogamattoja ja harjoitukseen tarvittavia muita apuvälineitä. Omat villasukat voi ottaa mukaan!


Mitä maksaa?

Yksityistunnin kokonaishinta on 65 € sisältäen alkuhaastattelun, ohjatun harjoituksen, henkilökohtaisen kotiharjoitusohjelman (PDF), ja kuulumiskyselyn viikon jälkeen oman harjoittelusi alusta. Kokonaishintaan ei lisätä arvonlisäveroa (AVL vähäinen toiminta).

Huomaathan, että haastattelu- ja harjoituskäynnit eivät ole psykologin tai psykoterapeutin keskustelukäyntejä, eikä niiden aikana perehdytä tilanteeseesi asanaharjoituksen kannalta tärkeitä tietoja syvällisemmin. Restoratiivisen joogan harjoitus on hiljainen ja pyrkii rauhoittamaan myös mieltä, eikä sisällä ylimääräistä keskustelua. 🙂🌱

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä!